فوتبال به طور عمومی سرشار از فرصت های مناسب برای برخورد با موانع و مشكلات و اتخاذ شيوه های مناسب به منظور رفع آنهاست.
این وضعيت از نظر سلامت روانی افراد و به خصوص كودكان اهمیت بسيار دارد. در واقع، انتخاب شيوه يا شيوه هاي فوتبالی (تاكتیک) كه منجر به تسلط و غلبه بر موانع (حصول پيروزی) مي شود، از نظر سلامت روانی بسيار مهم است؛ زيرا نه تنها احساس رضايت را در فرد گسترش می دهد، بلكه باعث می شود در برخورد با موانع و مشكلات روحيه ای مقاوم، جستجوگر، چاره انديش، منعطف و تحمل پذير داشته باشد.
در بازی فوتبال یک نوجوان یاد می گیرد که چگونه باید دویدن را آغاز کند و چگونه باید مهارت دویدن را به مهارت آگاهانه بهبود بخشد و ماهرانه بدود. در آکادمی فوتبال کتاب هر روز تمرین های تکنیک به صورت فردی انجام می پذیرد و هر ورزشجو منفردا با یک مربی خصوصی به یادگیری تکنیک های فوتبال می پردازد.
تکنیک پاس، شوت، کنترل، فریب، ضربه سر و… از جمله تکنیک هایی است که هر روز با ورزشجویان تمرین می شود. همچنین هر روز در تمرین های ورزشجویان نوجوان آکادمی کتاب، روانشناسان مجموعه وضعیت انگیزش، اعتماد به نفس و تمرکز ورزشجویان را در حین تمرین به طور کاملا دقیق بررسی کرده و در صورت ضعف در هر کدام از این موارد طی جلسات و تکنیک های روانشناسی برای ورزشجویان حل و فصل خواهد شد.
فوتبال یکی از بهترین زمینه ها برای بررسی نوجوانان از نظر کنش و واکنش های فردی است.
اصولا برای مطالعه دامنه رفتاری، محدوده عکس العمل، عوامل تحریک کننده، میزان تحمل فشارهای جسمی و روانی، بسیار حائز اهمیت است.
جاذبه شدید فوتبال در مسئله هویت یابی نوجوانان یکی از این زمینه هاست. اینکه در صورت قرار گرفتن در موقعیت های خطرناک واکنش های بازیگران و طرفداران چگونه خواهد بود؟
اصولا برای مطالعه، بایستی از موقعیت های غیر متعادل و غیر معمول استفاده نمود و فوتبال این موقعیت را به وفور در اختیار قرار می دهد. در صورتی که این چنین موقعیت هایی در زندگی روزمره تحت هیچ عنوان تجربه نمی شود.
انواع هیجان، غم، تحقیر، غرور، خستگی، شادی، نا داوری، موقعیت های فیزیکی متفاوت، تاثیر سیستم بر کارایی فرد، رابطه مربی با بازیکنان، مسئله هویت فردی و جمعی، تاثیر بازیکنان بر تماشاگران، تاثیر تماشاگران بر بازی و بازیکنان، نحوه تسری حس مشترک بین افراد در موقعیت های حساس، سکوت ناگهانی در لحظات حساس، تاثیر هم افزایی گروه در صحنه ها و تبدیل حرکت فردی به جریانی پیوسته در بزنگاه ها، بررسی تغییرات رفتاری فرد در میان جمعیت (اعم از نیمکت ذخیره، تمرین، شرایط مسابقه، شرایط مصدومیت و… ) همه از موقعیت هایی است که فوتبال در اختیار انسان شناسان قرار می دهد.
محو اراده فردی در حرکت جمعی و قدرت اراده فردی در مقابله با فضای غم و شادی مسلط بر جریان بازی همه از ویژگی های خاص فوتبال است که در آکادمی کتاب بسیار مورد توجه قرار گر فته است.
غلبه كردن بر كشمكش ها و مشكلات در فوتبال، می تواند احساس شخصی نوجوانان را در مورد افزایش كنترل خويش افزايش دهد، انگيزه درونی او را برای بروز رفتار شايسته بيشتر كند و شخصیت او را به شكلی بسیار مثبت، تحت تأثير قرار دهد.
يكی از راههای مقابله با استرس، افسردگي، اضطراب و ناراحتي های روحي كه اكثراً به وسيله كم تحركی تشديد می گردند، فوتبال است. فوتبال جريان خون مغز را افزايش داده و تغذيه سلولهای مغزی را بيشتر می كند، دمای بدن را افزايش داده و منجر به ترشح موادي در بدن مي گردد كه شادمانی ايجاد می كنند.
همچنين اعتماد به نفس و احساس رضايت فردی را كه در افراد افسرده افزایش می دهد، در ضمن فوتبال با بهبودی فعاليت سيستم عصبی، باعث خونسردی و بهبودی مهارتها می گردد.
اغلب روانشناسان دو مقوله اجتماعي شدن در فوتبال و اجتماعی شدن از طريق فوتبال را در نظر می گیرند.
در حالت اول فرد در نقش کار تیمی «ورزشكار» اجتماعی می شود و در حالت دوم (یادگیری از طریق فوتبال) يادگيری نگرش ها، ارزشها، مهارت ها و گرايش هايی كلی مانند جوانمردی، انضباط، صبر و استقامت اتفاق می افتد.
در آکادمی فوتبال کتاب استراتژی بر اساس دیدگاه دوم و اجتماعی شدن از طریق فوتبال است و چون برنامه های تربیت بدنی امكان و شرايطی دارد كه شخصیت و ماهيت افراد بروز كرده و آشكار گردد، لذا رفتار و اعمال ناشايسته شناخته مي شود و جايگزين آنها، خصايص انساني و رعايت قوانين اجتماعی می شود. بدين گونه هر فرد می تواند خود را به بالاترین درجه از هنجار اجتماعی در جامعه برساند.
در زماني كه احساس نگرانی و اضطراب پیش می آيد، انسان باید به كار و فعاليتی مشغول شود. چون معمولاً ذهن انسان در يك لحظه نمی تواند به چند موضوع متفاوت فكر كند، در اين میان هر قدر كار و فعاليت حالت سرگرم كنندگي بيشتری داشته باشد، موثر تر خواهد بود.اين عمل باعث خواهد شد راحت تر با افكار اضطراب زا مبارزه كند.
در واقع خواهيم توانست ذهن خود را از درگير شدن با افكار منفی منحرف كنيم. در این خصوص بازی فوتبال باعث خواهد شد فرد در مواجه با شرايط اضطراب زا، خونسردی و آرامش بیشتری داشته باشد.
مدت هاست كه فوايد فوتبال برای قلب و عروق شناخته شده است. اما امروزه مشخص شده است كه فوتبال برای همه ی بدن حتی مغز سودمند است.
فوتبال جريان خون را در كل بدن افزايش می دهد و بالطبع جریان خون در مغز نيز افزایش می یابد. به نظر می رسد افزایش جريان خون در مغز فرايند از دست رفتن بافت سلولی مغز را كه در حدود ۴۰ سالگی شروع می شود، كند می كند.
یكی از متمایزترین جنبه های حيات معنوی هر فرد شخصيت اوست. بدین ترتيب می توان گفت منظور از شخصيت، مجموعه یا كل خصوصیات و صفات فرد است.
درباره اثر فوتبال برروی شخصيت انسان يكی از گسترده ترين عقايد اين است كه فوتبال از راه های گوناگون در روحیه و شخصیت ورزشکاران اثر مثبت می گذارد.
فوتبال ابزار قدرتمندی است برای اثبات وجود خود و ارضای حس مهم بودن و مطرح شدن است که این حس در نوجوانان بسیار پررنگ تر نمود دارد.
فوتبال حکایت مرگ و زندگی است؛ همچون زندگی انسانی که خود با مرگ تعریف می شود.
جذابیت زندگی تلاش برای مبارزه و اقدام برای فرار از مرگ یا دور کردن آن و یا در نهایت معنا بخشیدن به آن است. فوتبال نیز چنین است.
رقابت برای اثباتِ بودن، اثباتِ برتر بودن، اثباتِ شایسته بودن و اثبات قدرتمند بودن. مفهومی با مفهوم دیگری و غیر شکل می گیرد، فوتبال نیز با رقیب معنا پیدا میکند. رقیبی که بایستی آن را شکست داد تا احساس برتر بودن، عزت نفس و در کل ارزشمند بودن را القا کند.
آما ایا همواره می توان پیروز بود؟ آیا همواره معنای پیروزی یکسان است؟ آیا پیروزی به هر قیمتی معنا پیدا می کند؟ و به هر وسیله ای ممکن یا مجاز است؟ (سوال قدیمی فلسفه و سیاست که ایاهدف وسیله را توجیه می کند؟). ایا شکست پایان زندگی است؟ ایا شکست در فوتبال پایان ماجراست؟ آیا پیروزی در فوتبال مانند زندگی ماندگار است؟ ارزش این شکست ها و پیروزی ها تا کجاست؟ ایا محدوده این شکست ها و پیروزی ها جز در زمان حال و برای بازیگران و تماشاگران آن است؟
واقعیت تلخ این جاست که همچون زندگی، پیروزی ها و شکست ها همگی زیر آسیاب زمان له شده و از بین می روند. مثل خود زندگی. انسان اسیر زمان است و زمان برای وی یعنی حال و حال یعنی تا زمانی که هستم و حس میکنم که همیشه بوده ام و خواهم بود.
انسان خود را محور عالم می داند. تصور می کند که اگر نباشد فاجعه ای رخ خواهد داد. اما واقعیت چنین نیست چرا که با مرگ انسان هیچ اتفاق مهمی در جهان رخ نمی دهد و جهان به کار خویش است؛ انگار که نبوده ای.
در فوتبال نیز چنین است. مسابقه برای بازیگران و دلبستگان آن مهم و حیاتی و و معنادار است.
اما برای کسی که فارغ از درگیری ذهنی و عاطفی با مسابقه است، این همه تقلا، عرق ریختن، مبارزه، درگیری، تعصب و تلاش بیهوده و شاید هم مضحک به نظر آید همچون خود زندگی.
در استراتژی های کلان آکادمی فوتبال اولین اصل بر انسانیت و انسان سازی قرار دارد و نوجوانان ورزشجوی ما در راستای اهداف انسان سازی و پرورش مهارت های زندگی، فوتبال را نیز زندگی می کنند…